Tuesday, Jun 25 2024
02:21:59 AMΔΕΡΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ
Written by Michael Servos

Εμπνευστής για την κατασκευή και τοποθέτηση του Ανδριάντα της Δεροπολίτισσας με την παραδοσιακή

ενδυμασία, στην Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου.

Το οικονομικό βάρος το αναλαμβάνει η κυρία Ευανθία Σέρβου Χελιδόνα

 

Ένα Άγαλμα είναι, μία έμπνευση, ένα δημιούργημα, ένα βιβλίο, μια εικόνα, ένα έργο τέχνης, ένα μνημείο, περνάει

πολλαπλά μηνύματα, μια υπενθύμιση που μας θυμίζει συνέχεια την Ιστορία που είναι η οντότητα και η ταυτότητά μας.

 

A Statue is an inspiration, a creation, a book, an image, an artwork, a monument, passes many messages, a reminder

of our history and our identity.

 
Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα

Οδυσσέας Ελύτης

 

The wrath of the dead to be afraid and the brute of Statues

Odysseus Elytis

 

Να δημιουργείς και δημιουργώντας να δημιουργείσαι και να μην είσαι τίποτε άλλο από την δημιουργία σου.

Αριστοτέλης

 

To create and be created and not to be anything else other than your creation

Aristotle
Χαιρετισμός : Μιχάλη Σέρβου, Επίτιμου Προέδρου, του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής & Επίτιμου Δημότη του Δήμου Δερόπολης

Με αίσθημα Εθνικής υπερηφάνειας, με ιδιαίτερη τιμή και ξεχωριστή χαρά, θέλω να καλώσορίσω όλους/ες  που παραβρεθήκατε στην σημερινή εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα της Δεροπολίτισσας νύφης.  Δυστυχώς, λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε στην εκδήλωση, αλλά θα 'μαστε νοερά κοντά σας.  Ένα Άγαλμα είναι μία έμπνευση, ένα δημιούργημα, ένα βιβλίο, μία εικόνα, ένα έργο τέχνης, ένα μνημείο, περνάει πολλαπλά μηνύματα, μια υπενθύμιση που μας θυμίζει συνέχεια την ιστορία, που είναι η οντότητα και η ταυτότητα μας. Το Ίδρυμα Ελληνισμού Αμερικής, θα το εκπροσωπήσει στην εκδήλώση ο κ. Νίκος Υφαντής.

Να δημιουργείς και δημιουργώντας , να δημιουργείσαι και να μην είσαι τίποτε άλλο, από την δημιουργία σου. Αριστοτέλης

Το Άγαλμα της Δεροπολίτισσας νύφης, ήταν ένα όραμα του πρώην Νομάρχου Αργυροκάστρου και φίλου μου κ. Σπύρου Ξέρα. Έδωσα την υπόσχεσή μου, ότι τι όραμά του θα γίνει πραγματικότητα και έτσι έγινε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κόρη μου Ευανθία Σέρβου και στον συζυγό της Ιατρό Γιάννη Χελιδόνα για την γενναιόδωρη προσφορά του Αγάλματος της Δεροπολίτισσας νύφης.

  Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Δερόπολης, Δήμαρχο κ. Αχιλλέα Ντέτσικα, τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Μάνο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Κοινότητα Δερβιτσάνης που αποδέχθηκαν την γενναιόδωρη προσφορά του Αγάλματος. Η Δεροπολίτισσα νύφη, φέρνει ελπίδα στον χώρο μας, είναι το Σύμβολο της Δερόπολης στην Ιστορικη Δερβιτσάνη που είναι το σημείο αναφοράς του Ελληνισμού.  Η Παράδοση είναι η Οντότητα και η Ταυτότητα του τόπου μας. Ο πολιτισμός πάντοτε ενώνει. Η Ενδυμασία της Δεροπολίτισσας Νύφης είναι μια απο τις ομορφότερες στα Βαλκάνια και θα διαιωνίζεται συνέχεια στον τόπο μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΡΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑΣ ΝΥΦΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ
ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
κ. ΝΙΚΟΥ ΥΦΑΝΤΗ

Αγαπητοί φίλοι,
Πραγματοποιείται σήμερα η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της "Δεροπολίτισσας νύφης". Ένα μνημείο σύμβολο της Δερόπολης, αλλά και του Ελληνισμού της Μειονότητας. Εμπνευστής της κατασκευής του, ο Σωπικιώτης Μιχάλης Σέρβος. Το άγαλμα κατασκευάστηκε με την γενναιόδωρη προσφορά της κόρης του Ευανθίας Σέρβου και του Γιατρού συζύγου της Γιάννη Χελιδόνα. Με την τοποθέτηση της "Δεροπολίτισσας νύφης" φέρνουμε νοσταλγικά στη μνήμη μας εκείνες τις Δεροπολίτισσες γυναίκες, κοπέλες, μεσόκοπες και γερόντισσες, οι οποίες, μετά τον καθημερινό μόχθο, συγκεντρώνονταν κάτω από το δένδρο και άρχιζαν αργά θρηνητικά, να τραγουδούν.

Αχολογούσε ο κάμπος της Δερόπολης.

"Χάτε κοπέλες", γράφει ο (Δεροπολίτης Α' σελ 5), ελάτε να τραγουδήσετε κι εσείς, τους κρένουν όλες αντάμα οι γυναίκες. Κι έκατσαν όλες μαζί, κοπέλες και μανάδες κι άρχισαν το τραγούδι, το παθητικότερο τραγούδι του τόπου. Η Φτέλιω τόπαιρνε, η άλλη το γύριζε κι άλλες το γιόμιζαν. Κι έτσι τώρα φωνές άκακες  γλυκόηχες γιόμιζαν τον κάμπο με το τραγούδι τησ Δεροπολίτισσας:

Μωρ' Δεροπολίτισσα, μωρ' καημένη

Μωρ' Δεροπολίτισσα, Ζηλεμένη κ.λ.π.

Αυτή η Δεροπολίτισσα αποκαλύπτεται σήμερα στη  Δερβιτσάνη που χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού.

Απεικονίζοντας όλες:  κοπέλες, μανάδες και γερόντισσες,
που μπόρεσαν να κρατηθούν όρθιεςσε χρόνιαδίσεκτα και χαλεπά. Αποδόθηκε το οφειλόμενο χρέος προς όλους
εκείνους που ζουν και επιβιώνουν στα πατρογονικά τους χώματα. Το άγαλμα αυτό αποτελεί μαρτυρία της ιστορίας και φυσιογνωμίας του τόπου, αλλά και μαρτυρία της ψυχικής και πνευματικής ανταπόκρισης των ανθρώπων της ιστορικής αυτής περιοχής.

Η Δεροπολίτισσα με την ξεχωριστή, την απαράμιλλη, την ασύγκριτη  τοπική ενδυμασία, ορόσημο του τόπου, διαιωνίζει την πολιτισμική παρουσία του Ελληνικού στοιχείου στην περιοχήΚυρίες και Κύριοι,

Δεν υπάρχουν μείζονες και ελάσσονες ευεργέτες, απλά υπάρχει πλήθος ευεργετών για τους οποίους ο μειονοτικός κόσμος σεμνύνεται για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Ένας τέτοιος ευεργέτης είναι ο Μιχάλης Σέρβος, ο οποίος πρόσφερε πολλά και αναδείχτηκε σε ευεργέτη του τόπου μας. Ο Μιχάλης Σέρβος, Έλληνας της Διασποράς, με γονικές ρίζες από την Σωπική Πωγωνίου, από μικρός μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ξεχωριστή προσωπικότητα, πατριώτης, με προβληματισμούς και ενδιαφέροντα, αφιέρωσε τη ζωή του προσφέροντας, τόσο στη δεύτερη πατρίδα του, όσο και στη γενέτειρα.

Με τις εθελοντικες ενέργειες και πραξεις του, γενικά με την ασίγαστη αγάπη του για τον αρχαίο, τον νεότερο και σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό καθιερώθηκε ως "Πρεσβευτής του Ελληνισμού".

Δεν θα αναφερθώ, για την οικονομία του χρόνου, στις σπουδές του, στην επαγγελματική του δραση, στις κοινωνικές του δραστηριότητες, στον Ηπειρωτικό Σύλλογο της Φλώριδας, στην Αμερική. Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ επιτροχάδην στις προσφορές του, στις δωρεές και πρωτοβουλίες του, στον γενέθλιο τόπο την Ήπειρο:

1)  Εμπνευστής της κατασκευής του Ανδριάντα της "Ηπειρώτισσας Ολυμπιάδος" μητέρας του Μργάλου Αλεξάνδρου, που τοποθετήθηκε στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων και μετονομάστηκε σε "Πλατεία Ολυμπιάδος" και τον Ανδριάντα του "Βασιλέως Πύρρου" που τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Δώρισε επίσης την προτομή του "Βασιλέως Πύρρου" για να τοποθετηθεί στο Αεροδρόμιο Βαιλεύς Πύρρος των Ιωαννίνων, που ο ίδιος ονόμασε. Για την προσφορά του στα Γιαννινα, στην πόλη των τεχνών και των γραμμάτων, ο Δήμος Ιωαννίνων τον τίμησε με το "Ασημένιο Μετάλλιο" σύμβολο της πόλης.

2) Η κατασκευή της "Πωγωνήσιας Μάνας", που τοποθετήθηκε στην Πωγωνιανη, για την οποία τιμήθηκε ως "Περγαμηνή μετά Μταλλίου" από την Ένωση Πωγωνησίων.
3)  Στην γενέτειρα των γονιών του, στη Σωπική δώρισε "το μνημείο των Βαρελοποιών",   Σύμβολο των απανταχού Σωπικιωτών, ανακαίνισε με προσωπική δαπάνητο Δημοτικό Σχολείο και λειτούργησε σε "Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνίου" και ανακαινίστηκε η Κενρική Εκκλησία της Σωπικής με την οικονομική συπαράσταση της Αδελφότητας Σωπικιωτών και της Αρχιεπισκοπής Τιράνων.
Σε αναγνώριση του έργου του οι Σωπικιώτες τοποθέτησαν την Προτομή του στην Πλατεία του Χωριού, την οποία ονόμασαν "Πλατεία Μιχάλη Σέρβου"
Τέλος ο Δήμος Δερόποληςτον ανακήρυξε "Επίτιμο Δημότη"
Το ευποιητικό του έργο και γενικά η πλούσια κοινωνική του δράση και προσφορά που αναγνωρίστηκαν από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ομογένεια.
Ένας μετανάστης Έλληνας Οραματιστής, που αφιέρωσε σαράντα χρόνια (40) χρόνια από την ζωή του, για την ανέλιξη και ανάπτυξη τουΕλληνικού Πολιτισμού.  Αυτός είναι ο Μιχάλης Σέρβος, ενας άνθρωπος με ήθος και αξιοπρέπεια που δεν λησμονεί τον τόπο της καταγωγής του, ένας αθεράπευτος δημιουργικός Έλληνας.

Δερβιτσάνη 28 Οκτωβρίου 2018     Νίκος ΥφαντήςCopyright ©1998 - 2024 Foundation of Hellenism of America
All Rights Reserved.