Monday, Sep 09 2024
04:56:29 PM



President of European Union
Written by Michael Servos


apolonia_resized
PSEVA – ΠΣΕΒΑ

 

INTERNATIONAL COORDINATING COMMITTEE OF NORTHERN EPIRUS ISSUE

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

KOMITETI NDERKOMBETAR I KOORDINIMIT PER CESHTJEN E EPIRIT VERIOR

 

 

P.O. BOX 6434, CLEARWATER, FL 33758 USA   dodonaios@aol.com

 

Αρ. Πρωτ. 0825/2010

 

Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

κύριο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο

 

Κοινοποίηση:

 

-Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

      

-Αλβανικό Κοινοβούλιο

 

-Ελληνικό Κοινοβούλιο

 

-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

-Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και Γερουσία των Η.Π.Α

 

-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

Θέμα: Η Αλβανία, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

 

Όπως γνωρίζουμε, οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχές τις οποίες (θα) πρέπει να σέβονται τα κράτη –μέλη και όσα κράτη επιθυμούν να ενταχθούν, είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής, και η μη προώθηση εθνικιστικών διεκδικήσεων.

Τα κριτήρια τα οποία θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τις υποψήφιες χώρες, περιλαμβάνουν ζητήματα μεταχείρισης των μειονοτήτων, της εξάλειψης των διακρίσεων εις βάρος τους, και για να ενταχθεί ένα υποψήφιο κράτος στην ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Σε ότι αφορά την Αλβανία, κατά την διάρκεια της συνάντησης της Ε.Ε. με την Αλβανία (Τίρανα, 13.1.2003), η Ε.Ε. κάλεσε την Αλβανία να αναλάβει με υπευθυνότητα την εκπλήρωση όλων των όρων αιρεσιμότητας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο πλήρης σεβασμός και προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. 

Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια: Πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» (Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2003), όσο και στην υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της έναρξης ουσιαστικά των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ιούνιος 2006).

Ταυτόχρονα η ΕΕ θέτει όρους για την ένταξη μία χώρας το σεβασμό των συνόρων και την εξάλειψη των εθνικιστικών κινήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα.

 

Στην πραγματικότητα όμως η Αλβανία, παρότι συμφώνησε να υλοποιήσει μία σειρά από δεσμεύσεις για να προχωρήσει η ένταξιακή της πορεία, αυτή αντίθετα προσπαθεί να δημιουργεί καθημερινά εμπόδια για την ελληνική μειονότητα.

 

Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρουμε τα εξής:

 

-Αίσθημα ανασφάλειας με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δολοφονία του Έλληνα Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα.

 

Η δολοφονία αποτελεί μία ύβρη προς την ανθρώπινη ζωή και προς την παρουσία της αυτόχθονης ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Αποτελεί μία πρόκληση προς τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, πρόκληση η οποία επαναφέρει στη μνήμη μας εποχές, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Τότε που η ανθρώπινη ύπαρξη, η ελληνική ύπαρξη ήταν ανεπιθύμητη στην Αλβανία θα έπρεπε να εξαφανισθεί. Οι χιλιάδες δολοφονημένοι, οι ακόμη περισσότεροι διωχθέντες και φυλακισμένοι στην περίοδο του Ενβέρ Χότζα, είναι μία σκληρή πραγματικότητα, την οποία όλοι θέλουν να λησμονήσουν. Η δολοφονία όμως στη Χιμάρα τα επαναφέρει όλα.

Στη Χιμάρα, και όπου ζει ο μεγαλύτερος ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία εδώ και πολλές δεκαετίες, παραβιάζεται κάθε αρχή δικαίου και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν υπάρχει ελευθερία και ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι καθημερινότητα. Τα παραδείγματα πολλά και μάλιστα πολλές φορές η επίθεση στην ελληνική μειονότητα έχει υποστήριξη από το αλβανικό κράτος.    

 

-Ελληνικές περιουσίες

 

Η ελληνική μειονότητα στην ιστορική της διαδρομή υπήρξε μόνιμος στόχος του αλβανικού εθνικισμού. Με την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολλοί Έλληνες της Αλβανίας, μετανάστευσαν στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα εγκαταλείποντας τις περιουσίες τις οποίες αγόρασαν ή καταπάτησαν Αλβανοί που κατέφθασαν από τον Βορρά αναζητώντας καλύτερη τύχη στα εύφορα παράλια.

Ο στόχος είναι προφανής: Να υφαρπάξουν οι Αλβανοί ή και το ίδιο το κράτος τις περιουσίες τους, όπου με αμφιβόλου γνησιότητας έγγραφα διεκδικούν περιουσίες οι οποίες είναι γνωστό στις τοπικές κοινωνίες ότι ήταν ιδιοκτησίες Ελλήνων και επομένως ανήκουν δικαιωματικά στους απογόνους τους.

Οι καταπατήσεις γης Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει, συνοδεύονται από εκβιασμούς και απειλές, ώστε να αναγκαστούν να τους παραχωρήσουν οικόπεδα και κτίσματα. Μάλιστα εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες και το ίδιο το κράτος, το οποίο επιχειρεί να ελέγξει περιουσίες της Εκκλησίας ή και των κοινοτήτων που είχε κρατικοποιήσει το καθεστώς του Χότζα.

Όλα αυτά έχουν στόχο την εκδίωξή τους από τις πατρογονικές τους εστίες και τον αφελληνισμό των περιοχών που ζει η ελληνική μειονότητα.

-Ενέργειες του αλβανικού κράτους που υπονομεύουν την παρουσία της ελληνικής μειονότητας.

Αναφέρουμε τον αυθαίρετο γεωγραφικό περιορισμό της μειονότητας, τη στατιστική γενοκτονία, τη βίαιη εθνολογική αλλοίωση των ελληνικών χωριών, την εκδίωξη Ελλήνων από τη αποκαλούμενη «μειονοτική περιοχή», τον πολιτιστικό αφελληνισμό, την καταπίεση και τις πολιτικές αφομοίωσης, την συνεχή προσπάθεια να περιορισθεί η εκπροσώπηση των Ελλήνων και τις συνεχείς παρεμβάσεις για την ελεύθερη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

 

-Εθνικισμός που αμφισβητεί την αυτοχθονία της ελληνικής μειονότητας και σύνορα με την Ελλάδα και

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων, με κρατική χρηματοδότηση, θεωρούνται αλβανικά εθνικά εδάφη, ελληνικές πόλεις όπως   τα Ιωάννινα, η Ηγουμενίτσα, η Άρτα και η Πρέβεζα … «

Επίσης οι Έλληνες θεωρούνται «έποικοι» στην περιοχή, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, αφού σύμφωνα με τους συντάκτες του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού «βρέθηκαν εκεί για να εργαστούν στα τσιφλίκια των μπέηδων..».
Επίσης με αφορμή το ανύπαρκτο ζήτημα των Τσάμηδων, των απογόνων των συνεργατών των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα, οργανώσεις οι οποίες πολλές φορές ενισχύονται από το κράτος προβαίνουν σε εθνικιστικές κινήσεις.
Ήδη στο αλβανικό Κοινοβούλιο οι εθνικιστές Τσάμηδες εκπροσωπούνται με δύο βουλευτές ενώ ισάριθμα κόμματα οργανώνουν εθνικιστικές εκδηλώσεις.

Η προπαγάνδα κερδίζει έδαφος σε μια κοινωνία η οποία παραδοσιακά διακατέχεται από προκαταλήψεις και στερεότυπα απέναντι στους Έλληνες.

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

 

Για όλα τα παραπάνω καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση

να λάβει μέτρα, ώστε η Αλβανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος προς ένταξη.

Επίσης προτείνουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Αλβανία να προβεί, όπως έχει υποχρέωση:

 

-Στην τοποθέτηση δημοσίων πινακίδων στην ελληνική γλώσσα. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση της Αλβανίας με βάση τη Σύμβαση - Πλαίσιο για τις μειονότητες που έχει υπογράψει. Η τοποθέτηση των πινακίδων θα αποτελεί και ένα επίσημο μήνυμα προς όλους τους επισκέπτες της Αλβανίας, ότι στην περιοχή κατοικούν πολίτες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

-Στην κατάργηση των μειονοτικών περιοχών αφού η αλβανική πρακτική αυθαίρετου διαχωρισμού μεταξύ «αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών» και άλλων περιοχών, αμιγώς ελληνικών, όπως π.χ. η Χιμάρα, η Κορυτσά και η Πρεμετή είναι ένα θέμα που παραπέμπει στους διαχωρισμούς της εποχής Χότζα.

 

-Στην εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια διοίκηση: Η αλβανική διοίκηση όταν απευθύνεται στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα θα πρέπει να χρησιμοποιεί στα έγγραφά της την ελληνική γλώσσα. Καμία διοικητική ή δικαστική πράξη που αφορά σε κατοίκους δεν θα εκτελείται εάν δεν είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα.

 

-Στη δημιουργία γραφείου προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας: Λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών βίας διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας ζητάμε τη δημιουργία γραφείου προστασίας της μειονότητας.

 

-Στο δικαίωμα της διδασκαλίας, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης στη μητρική γλώσσα σε όλα τα επίπεδα και βαθμούς της παιδείας, και εκεί όπου τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας αποτελούν την πλειοψηφία ή ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, την απρόσκοπτη χρήση και εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, το δικαίωμα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, την επιστροφή των περιουσιών, την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, την ελεύθερη ίδρυση και συμμετοχή σε κάθε είδους πολιτικό σχηματισμό, το δικαίωμα εγγύησης της συμμετοχής των Ελλήνων σε όλα τα επίπεδα και τομείς της εξουσίας, και η εθνική ταυτότητα να καθορίζεται βάσει της ελεύθερης δήλωσης κάθε πολίτη τη στιγμή κάθε απογραφής.

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

 

Εμείς πιστεύουμε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για την ελληνική μειονότητα την καλύτερη λύση όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων της, αφού εάν επικρατήσουν ευρωπαϊκές πρακτικές, ευρωπαϊκή νοοτροπία και ευρωπαϊκές αρχές, τότε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας θα έχουν εγγυημένη την εφαρμογή και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και θα νοιώσουν ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως εκδηλώνουμε και τις επιφυλάξεις της για τις πραγματικές προθέσεις των αλβανικών αρχών προς την κατεύθυνση αυτή. Πιστεύουμε ότι οι αλβανικές αρχές δημιουργούν προϋποθέσεις συνέχισης της ίδιας μέχρι τώρα πολιτικής ως προς την ελληνική μειονότητα, δημογραφική και εθνική, παρά το γεγονός ότι τα δικαιώματά της (γενικό και ειδικό πλαίσιο ) έχουν κατοχυρωθεί από διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει κυρώσει η Αλβανία (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης,   Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση)

 

Τέλος, η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων, πολιτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, περιουσιακών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία και διευκρίνιση παραμένουμε στη διάθεσή σας και ευχόμαστε η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει αρχή για μία καλύτερη διαβίωση της ελληνικής μειονότητας και την εξαφάνιση των εθνικιστικών κινήσεων στην περιοχή.

 

Εκπρόσωπος

Γραφείου τύπου

 

Μιχάλης Σέρβος                                                     dodonaios@aol.com

PSEVA – ΠΣΕΒΑ

 

INTERNATIONAL COORDINATING COMMITTEE OF NORTHERN EPIRUS ISSUE

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

KOMITETI NDERKOMBETAR I KOORDINIMIT PER CESHTJEN E EPIRIT VERIOR

 

 

P.O. BOX 6434, CLEARWATER, FL 33758 USA   dodonaios@aol.com

 

Prot. No. 0825/2010

 

To the President of the European Commission

Mr. José Manuel Barroso

 

Notification:

 

-Commissioner for Enlargement and Neighbourhood Policy of the European Union

Mr. Stefan Fuele

      

-Albanian Parliament

 

-Hellenic Parliament

 

-European Parliament

 

-Congress and Senate of the United States of America

 

-Media

 

Subject: Albania, its joining to the European Union and the Greek Ethnic Minority

Honorable Mr. President

 

As we know, the basic EU principles, principles that have to be respected by the member states and those states that wish to join, are the respect of human life and the non promotion of nationalistic demands.

Among the criteria set by the European Union (EU) to the candidate states, are issues of dealing with the minorities and the elimination of any kind of discrimination against them, so in order for a candidate state to join the EU all these conditions must be met.

During the EU meeting with Albania (Tirana 13.01.2003), EU urged them to assume the responsibility to meet all the conditions of eligibility, among which are the full respect and the protection of rights of the Greek Ethnic Minority.

This was also confirmed in the “Thessaloniki Agenda for the Western Balkans: Path towards European Integration” (Thessaloniki, June 2003) as well as in the signing of the Stabilization and Association Agreement at the start of the process of integrating Albania into the European Union (June 2006).  

At the same time EU sets as one of the conditions for the European integration of a state, the respect of borders and the elimination of nationalistic movements that threaten stability.

 

In reality though, although Albania agreed to implement a series of commitments in order to proceed with the integration process, it is still creating obstacles for the Greek minority on a daily basis.

 

As examples we mention the following:

 

-Feeling of insecurity, the most recent example is the assassination of the Greek Aristoteli Gouma in Himara.

 

Such a brutal action is not only an insult to human life but also to the presence of the native Greek minority in Albania. It is a provocation to human and minority rights, a provocation which reminds us of the times that we all want to forget. Back then, during the Hoxha regime, the Greek existence was undesirable in Albania and had to be eliminated. Thousands of murdered, even more persecuted and imprisoned during that period, is a harsh reality that everyone wants to forget. The murder though in Himara brings it all back.

In Himara where most of the Greek population of Albania lives, for many decades every principle of law and protection of human rights is violated. There is no freedom, and nationalism and racism are a daily routine. Examples are many and most of the times the attacks on the Greek minority have the support of the Albanian State.

 

-Greek Property

 

The Greek minority in its historic course was a permanent target of the Albanian nationalism. With the collapse of the totalitarian regime in the early 1990’s, a great majority of Greeks from Albania emigrated to Greece leaving behind their property which was either bought or confiscated by Albanians who came from the North looking for better fortune in the fertile coast.

The goal is obvious: The Albanians or the state itself to seize their property, by claiming it with documents of questionable authenticity, which are known to the local communities to belong to Greeks and therefore rightfully belong to their descendants as well.

The confiscating of land belonging to Greeks, who have emigrated, is accompanied by blackmail and threats to force them to surrender the land and buildings. Notably the state itself is involved in illegal activities, which tries to govern the church property or the community property that the Hoxha regime had nationalized.

All these, aim to the expulsion from their ancestral homes and the de- Hellenization of areas where the Greek minority lives.

-Operations of the Albanian state that would undermine the presence of the Greek minority.

We mention the arbitrary geographic restriction of the minority, the statistical genocide, the violent ethnic alteration of the Greek villages, the expulsion of Greeks from the so-called “minority area”, the cultural de-Hellenization, repression and assimilation policies, constant effort to reduce the representation of Greeks, ongoing interventions for the free use of the Greek language.

 

-Nationalism which disputes the native land of the Greek minority and the borders with Greece.

According to the new version of the government funded Albanian Encyclopedic Dictionary, which was released recently by the Academy of Sciences in Tirana, Greek cities in Greece are considered Albanian national territories such as Ioannina, Igoumenitsa, Arta and Preveza…

In addition the Greeks are considered as “settlers” in the region since the years of the Turkish occupation, and according to the encyclopedic dictionary they were there to work in the estates of the Bey landlords.

Also in response to the nonexistent problem of the Chams, the descendants of the occupation forces collaborators in Greece, organizations that are often supported by the State proceed to nationalistic movements.

Already in the Albanian Parliament, Chams nationalists are represented by two MPs and an equal number of nationalist parties organize nationalistic events.

The propaganda is gaining ground in a society which traditionally is possessed by prejudices and stereotypes against the Greeks.

Honorable Mr. President

 

For all the above we urge the European Union to take measures so that Albania meets its obligations as a candidate state.
We also recommend the EU to put pressure on Albania to fulfill the following obligations:


-The placement of public signs in Greek. This is an obligation of Albania under the Agreement - Framework for minorities which it has signed. The placement of signs will be a formal message to all visitors to Albania, that in the area live people who belong to the Greek National Minority.


-The elimination of minority regions since the Albanian practice of arbitrary distinction between "qualified minority areas" and other purely Greek, such as The Himara the Koritsa and Premeti is an issue that refers to divisions of the Hoxha era.


-The introduction of the Greek language in public administration: The Albanian government when addressed to the Greek national minority should use documents written in the Greek language. No administrative or judicial act related to residents will be carried out unless it is written in Greek.

-The creation of a Security Agency of the Ethnic Greek Minority: Due to the increased number of incidents of violent life of the Greek minority we request the creation of a Minority Protection Office.


-The right to education in mother tongue at all levels and degrees of education, where members of the ethnic Greek minority are a majority or a significant proportion of the population, the proper use of learning the mother tongue, the right of preservation of cultural heritage, property restitution, free exercise of religion, freedom of establishment and participation in any political formation, the right to guarantee the participation of Greeks at all levels and sectors of power and the determination of national identity by the free declaration of each citizen, at the time of each census.


Honorable Mr President


We believe that the integration of Albania into the European Union will be the best solution for the Greek minority, in respect to its rights, because if the European practice will prevail, its culture and its values, then the members of the Greek ethnic minority would be guaranteed the implementation and respect of their rights and would feel equal members of this society. At the same time though, we express its reservations about the real intentions of the Albanian authorities in this direction. We believe that the Albanian authorities create conditions for continuing the same policy towards the Greek minority, demographic and nationalistic, despite the fact that its rights (general and specific context) are guaranteed by international agreements which were ratified by Albania (UN, Council of Europe, Organization for Security and Cooperation in Europe, European Union)


Finally, the path of Albania towards the European Union passes through the respect of human, political, cultural, religious, property and educational rights of Greeks in Albania. For any additional information or clarification we remain at your disposal and we hope the integration of Albania to the European Union will provide a start for a better life for the Greek minority and the disappearance of the nationalistic movements in the region.


Respectfully yours,
Press Officer

Michael Servos dodonaios@aol.com

PSEVA - ΠΣΕΒΑ

INTERNATIONAL COORDINATING COMMITTEE OF NORTHERN EPIRUS ISSUE

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

KOMITETI NDERKOMBETAR I KOORDINIMIT PER CESHTJEN E EPIRIT VERIOR

P.O.BOX 6434, CLEARWATER, FL 33758 USA, dodonaios@aol.com

 

 

 

Nr. Prot. 0829/2010                                                            Clearwater, 29 Gusht 2010

 

 

LETER E HAPUR

Drejtuar

Presidentit te Komisionit Europian, Zotit Jose Manuel   Barozo

 

 

Per njoftim:   1. Kuventit te Republikes se Shqiperise,   2. Parlamentit Europian,   3.Parlamentit te Republikes Greke, 4. Parlamentit Federal dhe Senatit amerikan,   5.Mediave te te gjitha vendeve si me siper

 

                          

 

TEMA : Shqiperia, integrimi i saj ne Europen e Bashkuar dhe Minoriteti Etnik Hellen

 

   I nderuar Zoti President,

     Sic njohim te gjithe, parimet baze te Bashkimit Europian, parime te cilat (do te) duhet ti respektojne te gjitha vendet – anetare dhe te gjitha vendet qe duan te inegrohen ne te, jane respektimi i jetes se njeriut dhe mos nxitja e pretendimeve nacionaliste.

       Kriteret te cilat vendos B.E. per vendet kandindate, perfshijne tej e tehu ceshtjet e trajtimit te minoriteteve dhe te zhdukjes se dallimeve kundrejt tyre. Qe nje shtet-kandindat te anetaresohet duhet patjeter te plotesoje te gjtha keto kushte nje e per nje.

       Per sa i perket Shqiperise, gjate periudhes se takimit te perfaqesuesve te B.E. me Shqiperine (Tirane, 13 Janar 2003), B.E. ftoi Shqiperine te marre pergjegjesine e plotesimit te te gjitha kushteve ne fushen e te drejtave dhe lirive, ndermjet te cilave perfshihet respektimi dhe mbrojtja e te drejtave te Minoritetit Etnik Hellen.

       E njejte gje u ripohua edhe ne «Axhenten e Selanikut per Ballkanin Perendimor: Rruga per integrimin europian» (Selanik, Qershor 2003), por edhe ne Marreveshjen e Stabilizim-Asiociimit, qe ne thelb perben nisjen e procesit te integrimit te Shqiperise ne B.E. (Qershor 2006)

       Ne te njejten kohe, B.E. si kusht per integrimin e nje shteti ne rradhet e saj vendos, respektimin i kufijve ekzistues dhe zhdukjen e cdo lloji levizjeje nacionaliste, qe ve ne rrezik stabilitetin ne krahine.

       Por, megjithese Shqiperia ra dakord se, do te materializoje nje sere premtimesh, per te ecur ne rrugen e integrimit, e verteta tregon te kunderten, d.m.th. tregon se Shqiperia perpiqet qe te krijoje perdite pengesa per Minoritetin Etnik Hellen. Si tregues mund te permendim mossigurine qe ndjejne minoritaret, me shembull me te fresket, krimin per heqjen e jetes se Aristotelis Goumas ne Himare, ne menyre nga me cnjerezoret.

     Ky krim perben nje ofendin te thelle ndaj jetes se njeriut dha ndaj prezences se nje minoriteti autokton ne territorin e shtetit shqiptar. Perben nje provokim te hapur ndaj te drejtave te njeriut dhe te drejtave te minoriteteve, provokim i cili na sjell nder mend, kohe te shkuara te cilat duam te gjithe ti harrojme. Kohe kur perzenca greke ishte e padeshirueshme ne Shqiperi dhe duhej te zhdukej. Mijerat e grekeve te masakruar dhe akoma me teper te perndjekur dhe te burgosur ne periudhen e Enver Hoxhes, jane nje realitet i eger, te cilin te gjithe duan ta harrojne. Por krimi ndaj jetes se nje te riu ne Himare i risjell te gjitha ne mend.

       Ne Himare qe duan s’ duan shqipetaret, jeton popullsi hellene, ketu e dekada te tera shkelet cdo parim i se drejtes dhe i mbrojtjes se te drejtave te njeriut dhe te minoriteteve. Nuk egziston liria dhe, nacionalizmi dhe racizmi i shqipetareve perbejne fenomen te perditshem. Shembujt jane te shumte dhe bile shume here sulmet mbi Minoriteti Etnik Hellen kane perkrahjen e shtetit shqipetar.

 

PRONAT E HELLENEVE

 

       Minoriteti Hellen ne rrugen e tij historike ka qene gjithmone ne shenjester te nacionalizmit shqiptar. Me rrezimin e regjimit totalitar, ne fillim te vitetve ’90, Hellen te Shqiperise, emigruan me shumice ne Greqi, duke lene pas pronat e tyre, te cilat blene ose perpiqen te grabisin shqiptaret te ardhur nga krahinat me veriore te Shqiperise ne kerkim te nje jete me te mire ne vendet bregdetare dhe pjellore.

     Synimi eshte i dukshem: Qytetare shqiptar ose dhe vet shteti shqiptar, te rrembejne, ose te pretendojne me dokumenta dukshem te falsifikuara dhe te pabazuara, prona, te cilat sic dihet ishin prona te paraardhesve vendas Hellen dhe perfundimisht u takojne Helleneve. Shkeljet e pronave te Helleneve qe kane emigruar, shoqerohen shpesh me krijimin e klimes se frikesimit dhe kercenimeve, ne menyre qe Hellenet te detyrohen te dorezojne vete pronat dhe shtepite e tyre. Bile edhe vete shteti shqiptar perfshihet shpesh ne veprimtari te jashteligjshme dhe perpiqet te kontrolloje pronat e kishes ose te fshatrave qe kiste shtetezuar regjimi i E. Hoxhes dhe ato te meparshmet. Si veprimtari te shtetit shqiptar qe perpiqet te manipuloje pronat e Minoritetit Etnik Hellen, mund te permendim:

 

tkurjen arbitrare, gjeografike e te vazhdueshme te «zonave minoritare»,

genocidin statistikor,

 

korruptimin etnik dhe degjenerimin etnologjik me menyra nga me te ndryshmet te personave te vecante ose dhe fshatrave te tera me popullsi me origjine Hellene,

 

ndjekjen me menyra te ndryshme e te kamufluara te Helleneve nga «zonat minoritare»,

 

genocidin kulturor,

shtypjen dhe politikat e degjenerimit demografik dhe ato te asimilimit,

 

perpjekjet per tkurjen e vazhdueshme te perfaqesimit politik te Helleneve,

nderhyrjet e vazhduueshme per te tkurur lirine e perdorimit te gjuhes amtare te tyre etj.

 

NACIONALIZMI SHQIPTAR VE NE DYSHIM AUTOKTONINE E HELLENEVE

NE SHQIPERI DHE KUFIJTE ME GREQINE

 

       Sipas botimit te ri te Fjalorit enciklopedik Shqiptar, qe u qarkullua kohet e fundit nga Akademia e Shkencave te Tiranes me fonde shteterore, konsiderohen territore etnike shqiptare qytetet greke Janina, Igumenitsa, Arta dhe Preveza ... 

       Gjithashtu Hellenet Vorioepirot konsiderohen «kolon» te ardhur ne krahine gjate Shek. 18te -19te, derisa sipas redaktoreve te Fjalorit enciklopedik «u gjenden atje per te punuar ne cifliqet e bejlereve...».

       Po keshtu me pretekstin e ceshtjeve fiktive sic eshte ceshtja came, organizata te disa pasardhesve bashkepuntoresh te forcave pushtuese ne Greqi, te cilat shume here financohen nga shteti shqiptar ndermarrin levizje e veprime nacionaliste.

       Prej kohesh ne Parlamentin shqiptar nacionalistet Came perfaqesohen prej dy deputetesh, ndersa i nejti numer partish organizojne veprimtari irridentiste. Propaganda e tyre fiton teren ne shoqerine shqiptare ne gjirin e se ciles tradicionalisht jane poseduar paragjykime dhe stereotype negative ndaj Greqise, Helleneve Vorioepirot dhe grekeve ne pergjithesi.

 

   I nderuar Zoti President,

     Per te gjitha sa me siper, ftojme B.E. te marre masa qe Shqiperia te plotesoje detyrimet e saj si vend kandidat per integrim saj ne Europen e Bashkuar.

Gjithashtu, i propozojme B.E. te ushtroje trysni mbi qeverite shqiptare, qe te plotesojne detyrimet e tyre per sa i perket :

Vendosjes se tabelave rrugore shumegjuheshe, perfshire edhe ne gjuhen greke. Kjo perben detyrim te Shqiperise ne baze te Konventes-kuader per minoritetet etnike qe ka nenshkruar edhe vete Shqiperia. Vendosja e ketyre tabelave do te perbeje nje mesazh zyrtar ndaj te gjithe vizitoreve ne Shqiperi, duke u treguar se ne krahine jetojne qytetare shqiptare me kombesi Hellene dhe qe i perkasin Minoritetit Etnik Hellen.

Eliminimit te zonave minoritare, perderisa praktika shqiptare e ndarjes arbitrare te trevave me popullsi kompakte hellene ne «zona minoritare», si p.sh. ne Himare, Permet, e Korce eshte nje ceshtje qe na kujton praktikat separative te kohes se Enver Hoxhes.

Futjes se gjuhes greke ne administraten shteterore: Administrata shqiptare kur i drejtohet Minoritetit Etnik Hellen duhet te perdore ne dokumentat e saj edhe gjuhen greke. Asnje veprim administrativ ose juridik qe u drejtohet banoreve me origjine Hellene nuk do te zbatohet ne qofte se nuk do te jete e shkruar ne gjuhen greke.

Krijimit te nje zyre te posacme per mprojtjen e Minoritetit Etnik Grek, per shkak te numrit ne rritje te kercenimeve ndaj qytetareve minoritare.

Te drejtes se shkollimit, arsimimit dhe edukimit ne gjuhen amtare, ne te gjitha nivelet e arsimit, atje ku anetaret e Minoritetit Etnik Hellen perbejne shumicen e popullsise

Perdorimit te vazhdueshem e pa pengesa te gjuhes amtare

Te drejtave te ruajtjes se trashegimise kulturore, te drejtes se kthimit te pronave, te drejtes se ushtrimit te lire e pa pengesa te riteve fetare, te drejtes se krijimit dhe pjesemarrjes ne cdo formim politik, te drejtes se pjesemarrjes se Helleneve ne te gjitha nivelet e sektoret e pushtetit, te drejtes se vetpercaktimit te lire te kombesise ne momentet e regjistrimit te popullsise etj.

 

   I nderuar Zoti Prseident,

       Ne besojme se integrimi i Shqiperise ne B.E. perben per Minoritetin Etnik Hellen, zgjidhjen me te mire, per sa i perket respektimit te te drejtave te saj, perderisa, ne qofte se gjejne zbatim praktikat, botkuptimi dhe parimet europiane, atehere anetaret e ketij minoriteti do te kene te garantuar zbatimin dhe respektimin e te drejtave te tyre dhe do te ndjehen anetare te barabarte te shoqerise.

       Por ne nderkohe shprehim dhe rezervimet tona per predispozicionet reale te autoriteteve shqiptare ne kete drejtim. Besojme se autoritetet shqiptare krijojne premisa te vazhdueshme e te njejta me ato te politikes se deritanishme ndaj Minoritetit Etnik Hellen, ne fushen demografike dhe etnike, megjithese te drejtat e ketij minoriteti jane te garantuara nga konventat nderkombetare te cilat ka nenshkruar dhe Shqiperia (OKB, Keshilli Europian, OSBE, B.E.).

       Perfundimisht, rruga e Shqiperise per ne B.E. kalon permes respektimit te te gjitha te drejtave te njeriut, qofshin ato politike, kulturore, fetare, te prones, arsimore dhe te te gjitha llojeve te te drejtave qe duhet te kene Hellenet ne Shqiperi.

 

   I nderuar Zoti President,

       Per cdo sqarim dhe informacion plotesues jemi ne dispozicionin tuaj dhe urojme qe integrimi i Shqiperise ne B.E. te perbeje nje fillim te mbare per jetese me te mire te Minoritetit Etnik Hellen dhe per zhdukjen e cdo fenomeni nacionalist ne krahine.

 

                    Pergjegjesi i Zyres se Shtypit

 

                             Mihalis Servos

                        dodonaios@aol.com



Copyright ©1998 - 2024 Foundation of Hellenism of America
All Rights Reserved.